یک نقاشی شگفتانگیز درباره مهاجرت
هنر و مهاجرت ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. در طول تاریخ هنر همواره مضمون سفر جایگاه ویژهای داشته است. سفرهایی که در آنها شخص از وطن خود خداحافظی میکند و به سرزمین دیگری مهاجرت میکند همواره مورد توجه خالقان آثار ادبی و هنری بودهاند.
معرفی پایا یووانویچ
در این مقاله به معرفی یک نقاشی درباره مهاجرت از یک هنرمند صرب میپردازیم. این نقاشی مهاجرت صربها اثر پایا یووانویچ نام دارد. یووانویچ سال 1859 به دنیا آمد و بیش از 1100 اثر نقاشی خلق کرد. مهاجرت صربها در کنار «مجروح مونتهنگرویی» و «آرایش عروس» معروفترین آثار او هستند. یووانویچ از ابتدای قرن بیستم در جایگاه یکی از زبردست ترین نقاشان پرتره اروپا قرار گرفت و بسیار معروف شد.

یووانویچ بیش از 14 بار از پادشاه اتریش – مجارستان فرانتس یوزف نقاشی کشید. در آن زمان صربستان بخشی از امپراتوری اتریش – مجارستان بود. در نتیجه یووانویچ هم یک تبعه اتریش – مجارستان به شمار میرفت. همچنین بسیاری از اشراف و بازرگانان و دانشمندان هم سفارش نقاشی چهره خود را به او دادند و این موجب شد که یووانویچ به ثروت قابل توجهی دست پیدا کند. یووانویچ که در آکادمی هنرهای زیبای وین تحصیل کرده بود در سال 1957 در 98 سالگی در وین پایتخت اتریش درگذشت.
مضمون نقاشی مهاجرت صربها
مهاجرت صربها اثر پایا یووانویچ هنرمند صرب یک برهه حساس در تاریخ اروپا را به تصویر میکشد.
صربها در سال ۱۶۹۱ از سپاهیان امپراتوری عثمانی شکست خوردند. آنها در جنگ عثمانی با خاندان هابسبورگ حاکم بر اتریش – مجارستان جانب هابسبورگ را گرفته بودند. بنابراین بعد از شکست تصمیم گرفتند تا خانه و کاشانه خود را رها کرده و به جنوب مجارستان در سرزمینهای تحت حاکمیت خاندان هابسبورگ مهاجرت کردند.
مردی که پیشاپیش مهاجران گام بر میدارد آرسنی کرنویویچ اسقف اعظم صربهاست که این مهاجرت به دستور او صورت گرفت. او در جنگ هابسبورگ و عثمانی صربها را با هابسبورگ متحد کرد اما صربها و اتریشیها شکست خوردند و آرسنی مهاجرت را به جای مقاومت برگزید.
این مهاجرت را با خروج بزرگ بنیاسرائیل از مصر در دوران موسی (ع) مقایسه کردهاند. اما تفاوت مهمی بین این مهاجرت و آن مهاجرت وجود داشت. موسی قوم خود را به سرزمینی میبرد که خدا به آنها وعده داده بود. اما آرسنی قوم خود را از سرزمینی که به آنها تعلق داشت خارج میکرد.
یووانویچ از این نقاشی در مورد مهاجرت خود چهار نسخه تهیه کرد که همگی با رنگ روغن کشیده شدهاند. نسخه اصلی در اندازه ۳۸۰ در ۵۸۰ سانتیمتر تهیه شده و اکنون در کلیسای ارتدوکس صربستان در بلگراد قرار دارد. یووانویچ بعدا سه کپی کوچکتر از مهاجرت صربها به سفارش مشتریانش تهیه کرد که یک نسخه از این سه نسخه مفقود شده و احتمالا در جریان جنگ جهانی دوم از میان رفت. اما دو نسخه دیگر باقی ماندهاند.

وبسایت موسسه راهی با معرفی آثار ادبی و هنری مرتبط با مهاجرت سعی دارد روزنهای برای محققان فراهم کند تا به نگاه عمیقتر و نقد علمی مهاجرت بپردازند. برای بهرهمندی از مشاوره تخصصی کافیست فرم درخواست مشاوره رایگان را در وبسایت ما تکمیل کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.
شاید این مطالب هم برای شما جذاب باشد: