مراحل نوشتن پروپوزال
نگارش یک پروپوزال مناسب یکی از نکات مهم در انجام تحقیقات علمی است. پروپوزال با اهدافی همچون نگارش پایاننامه و یا پروژه پیشنهادی تحقیقاتی نوشته میشود. اکثر دانشجویان هنگام اپلای برای مقطع دکترا نیازمند آن هستند که اساتید و دانشگاه را قانع کنند تا هدف مشخص و برنامۀ دقیقی برای تحصیل خود دارند.
فرمت صحیح نگارش پروپوزال ممکن است بسته به نوع تحقیق شما و یا سازمان یا دانشگاهی که تحقیقات برای آن سازماندهی شده است متفاوت باشد و شما بایستی برای اطلاع از این فرمت به راهنماییهای سازمان مربوط مراجعه کنید. با این وجود برخی نکات اصلی و اولیه در نوشتن پروپوزال وجود دارد که در اغلب موارد مشترک است. در این مطلب قصد داریم با ارائه این نکات اصلی نحوه تهیۀ پروپوزال را برای محققان شرح دهیم.
یک پروپوزال خوب بایستی بتواند اصل پژوهش و پروژه را به خوبی برای مخاطبان تعریف کند و اهمیّت موضوع را برای آنها مشخص سازد.
مراحل نوشتن پروپوزال شامل موارد زیر است:
- انتخاب موضوع تحقیق یا پایان نامه (Title)
- چکیده نویسی (Abstract)
- ارائۀ کلمات کلیدی (Key Words)
- فهرست مطالب (Table of Contents)
- مقدمه (Introduction)
- بیان مسئله (Statement of the Problem)
- اهداف تحقیق یا پایان نامه (The Research Purpose)
- اهمیّت تحقیق یا پایان نامه(The importance of research)
- پیشینۀ تحقیق یا پایان نامه(Existing literature/significant prior research)
- سوالات و فرضیات مطرح شده در تحقیق یا پایان نامه (Research Objects , Questions and Hypotheses)
- منابع مورد استفاده (Bibliography)
- ضمیمه (Appendix)
نوشتن پروپوزال برای دانشگاههای خارجی
در نوشتن پروپوزال برای دانشگاههای غیرایرانی بعضی نکات مهّم وجود دارند که معمولا در نوشتن پروپوزال برای دانشگاههای ایرانی اهمیّت چندانی ندارند. از جملۀ این نکات و موارد نوشتن برنامۀ زمانبندی میباشد. در این قسمت برنامه زمانبندی مراحل تحقیق را ارائه داده میشود. بدیهی است که این زمانبندی لزوماً با آنچه اتفاق میافتد یکسان نیست، ولی به هرصورت برای متقاضی و استاد راهنما معیاری برای ارزیابی پیشرفت تحقیقات است. از سوی دیگر ارائه یک برنامه زمانبندی شده به استاد راهنما نشان میدهد که به مراحل تحقیق فکر شده است و ارزیابی دقیقی از موضوع تحقیق وجود دارد.
نتایج تحقیقات مقدماتی در پروپوزال
و یکی دیگر از بخشهای قابل افزودن به پروپوزال نتایج تحقیقات مقدماتی (Preliminary research results) است. چنانچه در همین مرحله تحقیقاتی انجام دادهاید نتایج مقدماتی را میتوان ارائه داد و تبیین کرد که با توجه به این نتایج پیشبینی دانشجو یا محقق درباره نتایج نهایی چیست.
” بخشهای دیگری نیز میتواند به پروپوزال اضافه شود که کاملا بستگی به هدف و سوابق متقاضی دارد. “
از آنجایی که پروپوزال از مدارک مهّم در مسیر مهاجرت تحصیلی است، نوشتن پروپوزال بسیار قوی و ساختارمند از ضروریات پروسۀ اپلای کاری و یا تحصیلی است. از جمله نکات مهّمی که هرگز در نوشتن پروپوزال نباید فراموش شود شامل موارد زیر میباشد:
- املاء و استفاده از گرامرهای صحیح از مهّمترین فاکتورها است.
- مختصر نویسی و موجزگویی نشان از حرفهای بودن است.
- پروپوزال باید خوانا، ساده باشد. برای این موضوع از فونتهای خیلی ریز، پس زمینه رنگی و یا طرح دار و یا فواصل فشرده بین کلمات و پارگرافها اجتناب شود.
اگر مایلید از خدمات نگارش حرفهای پورتفولیو، رزومه، انگیزهنامه یا کاورلتر استفاده کنید، کافیست فرم درخواست مشاوره رایگان را در وبسایت ما تکمیل کنید تا کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.
مطالب مرتبط:
من دانشیار یک دانشگاه دولتی با ۱۵ سال سابقه هستم.آیا برنامهای برای مهاجرت و اشتغال در کانادا یا آمریکا برای افرادی مثل بنده دارید؟