چگونه به سوالهای مصاحبه شغلی پاسخ دهیم؟
شما چه دانشجو باشید و دنبال شغل پاره وقت و چه فارغ التحصیل شده باشید، به هرحال به مصاحبه شغلی دعوت خواهید شد. اولین مصاحبه شغلی و یا مصاحبه برای تصاحب شغل در شرکتی که همواره آن را تحسین می کردید، می تواند همراه با اضطراب باشد. خوشبختانه، مدیران اغلب در طراحی سوالات خلاق نیستند، به این معنی که تعدادی از سؤالات را در همه مصاحبه ها تکرار می کنند. با این وصف اگر شما برنامه ریزی خوبی برای پاسخ های خود داشته باشید، خود را از شر اضطراب خلاص خواهید کرد. در ادامه به سوال های رایج و مشترک در بسیاری از مصاحبه های شغلی و پاسخ های مناسب به آنها اشاره خواهیم نمود.
درباره خودت بگو
تقریبا در تمامی مصاحبه ها این سوال پرسیده می شود. پاسخ شما نباید یک بازخوانی ساده از رزومه تان باشد. سعی کنید توانایی های خود را در پاسخ برجسته کنید، هرگونه تجربه کاری مرتبط تان را مختصر شرح دهید و رویکردتان به کار و اینکه چرا می خواهید وارد این شغل شوید را بازگو کنید. این سوال برای این طراحی شده است که مصاحبه گر بفهمد شما چگونه فردی هستید، جاه طلبی ها و علایق شما چیست و چرا بدنبال این شغل هستید. پاسخ شما باید کوتاه و مختصر باشد (به طور ایده آل یک دقیقه طول بکشد).
درباره شرکت چه می دانید؟
اگر قبل از مصاحبه تحقیقات خود را انجام داده باشید، به احتمال زیاد چیزهای زیادی در مورد شرکت می دانید. آنچه که مصاحبهکنندگان در اینجا به دنبال آن هستند، نیم ساعت صحبت در مورد همه کارهایی تاکنون شرکت انجام داده است،نیست ! بلکه باید اطمینان حاصل شود که قبل از آمدن، شرکت را بررسی کردهاید. در پاسخ، مسائل اصلی را بیان کنید، شرکت در چه حوزه ای کار می کند، خروجی آن چیست (مثلا کالا، مواد غذایی، اخبار و..) و آخرین پروژه شرکت چه بوده است و یا هر خبری که اخیرا منتشر شده است.
جایگاه خود را در ۵ سال آینده چگونه میبینید؟
مصاحبه کننده از شما انتظار ندارد که در این مورد پاسخ دقیق بدهید، بنابراین احساس نکنید که مجبورید شرکتی را که برای آن مصاحبه می کنید را در برنامه های آینده خود ذکر کنید. اما در عین حال، به کار برای یک رقیب هم اشاره نکنید! در پاسخ از چشم انداز کاری خود، مهارتهایی که امیدوارید تا آن زمان به دست آورده باشید و اینکه چگونه شغل مورد نظر به شما کمک میکند در این راه موفق باشید، بگویید. اکثر کارفرمایان افرادی که از شرکت شان به عنوان یک پله، یاد می کنند را در نهایت پذیرش نمی کنند. آنها تمایل دارند از شما درباره ایده ها، انگیزه ها و مهارت هایتان برای پیشبرد اهداف شرکت بشنوند.
چرا میخواهی در این شرکت کار کنی ؟
در پاسخ بر روی این موضوع تمرکز کنید که چرا این آگهی شغلی برای شما جذاب بوده است. به عنوان مثال، برای مصاحبه کننده خود درباره تولیدات شرکت، فرهنگی که ارائه می دهد و قابلیت پیشرفت در آن توضیح دهید. حواستان باشد درباره حقوق و مزایا صحبتی نکنید، حتی اگر آن از دلایل اصلی برای حضورتان در این مصاحبه است.
بزرگترین نقطه قوت و ضعفت چیست؟
درباره نقطه قوت خود، سعی کنید درباره مهارت هایی که در دوران تحصیل و یا کارآموزی بدست آوردید صحبت کنید و آن را به شغل مورد نظر مرتبط نمایید. پاسخ متکبرانه ندهید و تواضع بیجا هم نداشته باشید، تنها به بیان واقعیات بپردازید. از سوال درباره نقاط ضعف، به عنوان فرصتی برای پرداختن به مهارت ها و ویژگی هایی که دوست دارید در آینده شغلی خود توسعه دهید، یاد کنید. مثلا ضعف در مجموعه مهارت های خود (به عنوان مثال توانایی فنی) را نام ببرید و سپس توضیح دهید که چگونه روی آن کار می کنید (مثلاً با مطالعه MOOC در برنامه نویسی مبتدیان یا ساخت یک وب سایت). اگر در مورد نقاط ضعف خود صادق باشید اما شواهدی مبنی بر انگیزه برای پیشرفت را نشان دهید، کارفرمایان این قدرت تغییر را در شخصیت شما می بینند و اعتماد می کنند.
آیا سوالی دارید؟
در پاسخ به این سوال هرگز «نه» نگویید. همیشه باید در پایان مصاحبه کاری چیزی برای پرسیدن داشته باشید. چند سوال هوشمندانه می تواند به شما کمک کند تا نشان دهید که در مورد استخدام جدی هستید. اگرچه یادداشت چند سؤال قبل از مصاحبه مفید است، اما ممکن است در طول مصاحبه به آنها پرداخته شود. اگر متوجه شدید که در پایان مصاحبه به تمام سؤالات آماده شده شما پاسخ داده شده ، فقط به مصاحبه کننده اشاره کنید که پاسخ همه سوال هایی که می خواستید بپرسید را دریافت کردید. از جمله سوالاتی که می توانید بپرسید اینست که “اگر در این شغل پذیرفته شوم چه آموزش هایی ارائه خواهد شد؟” و یا”مسیر پیشرفت مورد انتظار در این نقش چه خواهد بود؟”
مطالب مرتبط:
سلام. من ۳۷ ساله هستم. متاهل و دارای یک فرزند ۷ ساله .مدرک کارشناسی ارشد رشته نرم افزار دارم . از دانشگاه غیر انتفاعی.
مدت ۱۰ سال هم سابقه کار در حوزه امنیت شبکه و برنامه نویسی دارم در یک شرکت دولتی.
میخواستم شرایط رو برای مهاجرتم بدونم.
ممنون