حمزه یوسف مهاجر مسلمان پاکستانیتبار نخست وزیر اسکاتلند میشود
حمزه یوسف سیاستمدار مسلمان ۳۷ ساله که از والدینی با اصلیت پاکستانی و کنیایی متولد شده به رهبری حزب حاکم اسکاتلند رسید و احتمالا به زودی بر کرسی نخستوزیری منطقه نیمه خودمختار اسکاتلند خواهد نشست.
حمزه یوسف پس از یک رقابت خصمانه بین نامزدها روز دوشنبه هفتم فروردین با کسب بيشترين رای اعضای حزب ملی اسکاتلند به رهبری این حزب رسید.
او نخستین فرد رنگینپوست و اولین مسلمانی است که از زمان تاسیس سمت نخست وزیر اسکاتلند در ۱۹۹۹، در این مسند خدمت خواهد کرد. یوسف در حال حاضر وزیر بهداشت اسکاتلند است.
رهبری حزب ملی اسکاتلند
حزب ملی اسکاتلند قویترین حزب این منطقه است که ۷۲ هزار عضو دارد. رایدهندگان این حزب با رای بسیار نزدیک، حمزه یوسف را در رقابت با کیت فوربس، وزیر دارایی، و اش ریگان، عضو پارلمان، انتخاب کردند. یوسف سیاستمداری پیرو «تداوم سیاست استورجن» شناخته میشود که دیدگاههای اجتماعی لیبرال او را دنبال میکند. نیکولا استورجن، حزب ملی اسکاتلند را در عرصه سیاست اسکاتلند به حزب اول تبدیل کرد. او کوشید اسکاتلند را از زیر سلطه بریتانیا درآورد و آن را مستقل کند، اما شکست خورد. سه نامزد جانشینی نیکولا استورجن، هدف استقلال او را پیگیری میکنند، اما در زمینههای اقتصادی و اجتماعی، مواضع متفاوتی دارند.
حزب ملی اسکاتلند دارای ۶۴ کرسی از ۱۲۹ کرسی پارلمان اسکاتلند است و در ائتلاف با سبزها حکومت میکند. یوسف با چالش رهبری جنبش استقلالطلبی مواجه است که اینک به بنبست خورده است. اکثریت رایدهندگان اسکاتلندی در همهپرسی ۲۰۱۴، از باقی ماندن در بریتانیا حمایت کردند و به استقلال رای منفی دادند.
رقابتها برای انتخاب جایگزین نیکولا استورجن که ماه گذشته به طور ناگهانی استعفای خود را اعلام کرد شکافهای عمیق در حزب ملی اسکاتلند بر سر سیاستهای کلیدی از جمله چگونگی پیشبرد استراتژی استقلال از بریتانیا را برملا کرد.
حمزه یوسف ۳۷ ساله، یک مسلمان معتقد و متولد اسکاتلند است. هر چند حزب ملی اسکاتلند دولت این منطقه نیمه خودمختار را در دست دارد ولی انتخاب او به مقام وزیر ارشد و رئيس دولت محلی اسکاتلند در گرو کسب آرا لازم در پارلمان منطقهای است.
در طول رقابتها برای انتخاب رهبر جدید حزب ملی اسکاتلند که حدود سه هفته طول کشید، سه نامزد اصلی بخش اعظم کارزار و تبلیغات خود را به انتقاد شدید از رقبایشان اختصاص دادند.
اتحاد و یکپارچگی حزب که یکی از نقاط قوت اصلی آن و دلیل کنترل دولت محلی طی بیش از یک دهه گذشته بود در این کارزار زیر سئوال رفت و نامزدها حتی در مورد اجرای اصلاحات اجتماعی و چگونگی پیشبرد راهبرد استقلال اسکاتلند اختلافات عمیقی داشتند.
حمزه یوسف و استقلال اسکاتلند
به این ترتیب حمزه یوسف به رهبری حزبی میرسد که هویت و هدف استراتژیک آن پایان دادن به حدود سه قرن اتحاد اسکاتلند و انگلیس در چارچوب کشور واحدی به نام بریتانیاست.
تازهترین نظرسنجیها که در هفتههای اخیر انجام شده نشان میدهد که حدود ۴۰ درصد از مردم اسکاتلند طرفدار استقلال هستند ولی کنارهگیری نیکولا استورجن ممکن است جبهه استقلالطلبان را تضعیف کند.
در حال حاضر هیچ راهکار حقوقی و سیاسی مشخصی برای تحمیل یک همهپرسی دیگر در مورد استقلال اسکاتلند به دولت مرکزی بریتانیا وجود ندارد و یکی از دلایل مهم کنارهگیری خانم استورجن همین بنبست بود
حمزه یوسف از مخالفان نظام سلطنتی بریتانیاست و در این کارزار نیز تاکید کرد که این نظام باید برچیده شود.
در همهپرسی سال ۲۰۱۴ حدود ۴۵ درصد به استقلال اسکاتلند و ۵۵ درصد علیه آن رای دادند. در همهپرسی مربوط به برگزیت بخش اعظم مردم اسکاتلند با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا مخالف بودند و عملکرد بهتر دولت محلی اسکاتلند در مقابله با همهگیری کووید ۱۹ حمایت از استقلال را افزایش داد.
اما نظرسنجیهای هفتههای اخیر نشان میدهد که حمایت صریح از استقلال اسکاتلند به حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است.
لحن خصمانه کارزار انتخاباتی نامزدان رهبری حزب ملی اسکاتلند و برملا شدن شکافهای عمیق در این حزب به نفع دولت بریتانیا خواهد بود که در حال حاضر با مشکلات بسیار جدی مثل تورم شدید، اعتصابهای گسترده و پیامدهای اقتصادی و حقوقی برگزیت مواجه است..
او بر ادامه تلاش برای استقلال اسکاتلند و جلب حمایت مردمی بیشتر از این جنبش تاکید کرده و میگوید در صورت جلب حمایت لازم تمام روشهای ممکن را مد نظر قرار خواهد داد
حمزه یوسف مهاجر پاکستانی
حمزه یوسف سال ۱۹۸۵ از پدر و مادری مهاجر در اسکاتلند به دنیا آمد. پدرش میان مظفر یوسف از اهالی شهر میان چنو ایالت پنجاب در پاکستان کنونی بود که همراه خانواده در دهه ۱۹۶۰ به اسکاتلند مهاجرت کرده بود. مادرش شایسته بوته هم متولد نایروبی پایتخت کنیا و از اقلیت مهاجر پنجابی این کشور است.
انتخاب یک مهاجر به رهبری حزب حاکم و احتمالا نخست وزیری اسکاتلند درحالیست که نخست وزیری بریتانیا هم در اختیار یک مهاجر هندی تبار به نام ریشی سوناک قرار گرفته است. به این ترتیب اجداد نخستوزیران اسکاتلند و بریتانیا هر دو از اهالی هندوستان تحت سلطه بریتانیا بودهاد.
حمزه یوسف در کارزار انتخاباتی خاستگاه خانوادگی خود را به عنوان نمونهای از تساهل، تنوع نژادی و فرهنگی و فضای لیبرالی جامعه اسکاتلند برجسته کرد.
او در عین حال تاکید کرد که باور شخصی او به دین اسلام مانع همراهی او با تغییرات اجتماعی و فرهنگی از جمله حقوق دگرباشان جنسیتی نیست. او در سال ۲۰۱۶ به ازدواج همجنسگرایان رای مثبت داده و در کارزار انتخاباتی نیز بر ادامه تلاش برای به رسمیت شناختن تغییر جنسیت افراد ترنس در قوانین مدنی و قضایی تاکید کرد.
اگر پارلمان محلی اسکاتلند در جلسه روز سهشنبه به حمزه یوسف رای بدهد او از روز چهارشنبه رسما کار خود را به عنوان وزیر اعظم و رئیس دولت محلی اسکاتلند آغاز خواهد کرد.

مطالب مرتبط